Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alabama real

14. 2. 2008

Hororový seriál Povídky z Alabamy z originální produkce HororPark se během své existence stal už jakýmsi kultem.Sada různých příběhů z tohoto amerického státu, který má přezdívku Cotton State stváří jakousi úvahu o (ne)prokletí Alabamy.

Charakterově odlišné postavy s někdy i hodně šokujícím smýšlením nám ukazují jak se z obyčejného člověka může stát osoba neobyčejná a také naopak.Vulgární slovníček a otevřené nastolení sexuality s pořádnou dávkou brutality se za tu dobu staly velice důležitými atributy ke každému dílu této Alabamské série.

Hektolitry krve, syrové vyprávění, sex a surová brutalita....tak asi takhle bych popsal Povídky z Alabamy.Avšak není to jenom o tom.V každém díle nacházíme i různé optimistické a příjemné vlastnosti a činnosti (humor,láska,vykoupení atd.).

Ale na jednu věc jsem zapomněl....všechno je samozřejmě smyšlené.Všechny osoby a postavy jsou vymyšlené.Jakákoli shodnost s reálem je naprostou náhodou.

        Prostě všechno je fikce!!!!

Ale pokud chcete opravdický reálný pohled na Alabamu tak Vám mile rád pomůžu.

Zde máte všechny důležité informace o prvním americkém státě co se abecedního pořadí týče:

Země:Alabama (USA)

Přezdívka státu:Cotton State

Kontinent:Amerika - stát USA

Připojen k Unii:1819, 7 poslanců v Kongresu

Rozloha:133 915 km2

Počet obyvatel:(1994) 4 240 000

Největší města:Montgomery

Přírodní zajímavosti:Cheaha Mountain, Mobile Bay

Hlavní odvětví:hutnictví, chemický a papírenský průmysl, elektronika

Alabama je státem s neklidnou historií, poznamenanou spory mezi evropskými kolonisty a domorodými Indiány a posléze i Afroameričany, které trvaly až do 60. let našeho století.

První evropskou průzkumnou výpravu podnikli Španělé pod vedením Hernanda de Soto (1500-1542), který sem přijel hledat drahé kovy. Přestože výprava žádné nenašla, otevřela toto území evropským osadníkům, čemuž padly za oběť tisíce Indiánů. Po další tři století usilovaly o tuto oblast Francie, Španělsko a Británie. Francouzská výprava po Mississippi založila roku 1702 první stálou osadu na ostrově Dauphin v ústí řeky Alabama. O sedmnáct let později v Port Dauphin přistála první loď s africkými otroky.

Roku 1763 Británie získala kontrolu nad většinou území a španělské pozice na pobřeží byly značně oslabeny. V roce 1817 vzniklo teritorium Alabama, které o dva roky později získalo statut státu. Mezitím byl zbytek indiánské populace vystěhován do Oklahomy, aby se uvolnil prostor pro další vlnu evropských přistěhovalců.

Alabama se stala státem závislým na produkci bavlny, a tudíž i pracovní síle otroků. Do roku 1860 tvořili černošští otroci polovinu obyvatel státu, a proto její vystoupení z Unie a připojení ke Konfederaci bylo prakticky nevyhnutelné. Během občanské války utrpěl stát velké ztráty a v letech 1867-68 byl pod vojenskou vládou. Období rekonstrukce Jihu (1868-1874) pouze prohloubilo propast mezi bělochy a černochy a vedlo k podpoře rasistické organizace Ku-Klux-Klan. I zde, stejně jako v ostatních jižanských státech, proces diskriminace černošských voličů znamenal, že černoši získali plná občanská práva až v 60. letech 20. století. Alabama byla dějištěm mnoha černošských protestů v 50. a 60. letech, včetně montgomerského pochodu v r. 1965, vedeného Martinem Lutherem Kingem (1929 až 1968).

Zemědělství produkující zejména bavlnu a burské oříšky již není tak důležité. Na bázi vlastního černého uhlí a železné rudy se rozvinula výroba železa, oceli, dále hliníku a zemědělských strojů, textilu, stavebních hmot i špičkové elektroniky.

 

"Alabama (USA), Aljaška (USA), Arizona (USA), Arkansas (USA), Colorado (USA), Connecticut (USA), Delaware (USA), District of Columbia (USA), Florida (USA), Georgia (USA), Havajské ostrovy (USA), Idaho (USA), Illinois (USA), Indiana (USA), Iowa (USA), Jižní Dakota (USA), Jižní Karolína (USA), Kalifornie (USA), Kansas (USA), Kentucky (USA), Louisiana (USA), Maine (USA), Maryland (USA), Massachusetts (USA), Michigan (USA), Minnesota (USA), Mississippi (USA), Missouri (USA), Montana (USA), Nebraska (USA), Nevada (USA), New Hampshire (USA), New Jersey (USA), New York (USA), Nové Mexiko (USA), Ohio (USA), Oklahoma (USA), Oregon (USA), Pensylvánie (USA), Rhode Island (USA), Severní Dakota (USA), Severní Karolína (USA), Tennessee (USA), Texas (USA), Utah (USA), Vermont (USA), Virgínie (USA), Washington (USA), Wisconsin (USA), Wyoming (USA), Západní Virgínie (USA)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář